Home   Shetla's Boisterous Breeze viser sin flotte profil
 
NYHEDER
SHETLA-TØSERNE
   BREEZY
   CHAYA
   ETZI
   RINA
   SMARTY
 PENSIONISTER:
   RONJA
   REA
 AFDØDE:
   TOSCA
   TILDA
   LUNA
OM SHETLA
ARTIKLER
IN ENGLISH
Webmaster@shetla
Medlem af Dansk Shetland Sheepdog Klub
Medlem af Dansk Kennel Klub
Medlem af FCI gennem DKK

Sheltien som hyrdehund

Indtryk fra foredrag om hyrdehunde og instinkt-prøve af sheltier
hos instruktøren og forfatteren Maud Grönberger, Skåne.

 
Breezy har vendt fårene og genner dem hen mod mig


Tekst af Nanna Holt Kjær (september 2000)

Typer af hyrdehunde

Hyrdehunde opdeles i forskellige kategorier ud fra deres arbejdsstil. Sheltien tilhører gruppen af kropshyrdende eller "loose-eyed" hunde, dvs de bruger kroppen og bevægelse til at styre fårene, mens den meste kendte hyrdehund, border collien, er berømt for sit "eye", sin måde at nedstirre fårene. Sheltien vil derfor typisk bevæge sig mere fra side til side i en halvcirkel om fårene.

Hvis vi bruger en urskive til at illustrere:

Illustration af urskive-begrebet

Fårene befinder sig i midten af urskiven, mennesket klokken 6, og sheltien arbejder så ved at bevæge sig mellem klokken 9 og klokken 3.

Til sammenligning ville en border collie som regel ikke gå længere ud end mellem klokken 10 og 2. Dens ekstra påvirkning i form af stirren sparer den for at bruge helt så megen energi på bevægelse.Tryk og flugtzone

At fårene flytter sig i forhold til hunden, skyldes, at hunden trykker dem, ved at bevæge sig ind i deres flugtzone. Dette er noget som alle flokdyr har, også mennesker. Maud sammenlignede det med, at man sidder og holder picnic et fredeligt sted, og nogle fremmede kommer i mod én: Man håber på, at de ikke kommer helt hen; man holder øje med dem; og hvis de kommer herhen, så flytter vi os altså!


Individuelle balancepunkt

Et andet vigtigt punkt for at forstå hvordan hyrdning foregår, er begrebet "det individuelle balancepunkt". Alle flokdyr har dette punkt, og alt efter på hvilken side af balancepunktet, man befinder sig, vil dyret bevæge sig i en given retning. På får og hunde sidder punktet ud for skulderen. Hvis man er bag skulderen går fåret fremad, kommer man foran skulderen vender fåret om og går den anden vej. Hvis man står præcis ud for balancepunktet, skulle fåret stå stille.

For at opbygge vores forståelse af dette begreb, blev vi sat til at genne en lille flok ænder rundt på en slalombane - uden hjælp fra vores hunde vel og mærke. Den eneste hjælp vi havde, var en hyrdestav, der gjorde det nemmere at hurtigt flytte vores tryk på ændernes balancepunkt.

Vi mennesker bruger faktisk også dette på hinanden nogle gange. Tænk på, når man står og holder døren til en bus eller sal, og en hel gruppe mennesker skal ind. Uvilkårligt rækkes en arm ud for at forlænge døren - man forsøger at genne/trykke menneskemængden ind ad døren. Dette er fascinerende, især fordi det umiddelbart logiske for os er at pege i den retning folk skal gå, men i visse situationer gør vi altså det modsatte.


Instinktprøven

Under instinkt-prøven kiggede Maud på, om hunden søgte at standse fårene i deres flugt-retning. Altså om hunden gik frem til fårenes hoveder for at få dem til at skifte retning hen mod mennesket.

Næsten alle de deltagende sheltier viste mindst en gnist af dette instinkt, men ikke alle var psykisk stærke nok til at vende fårene.

Deltagerne viste en herlig bredde, lige fra meget lidt interesse, over "jag dem og spred dem", til stærkt instinkt med fuldt udviklet balance. Nogle larmede, andre arbejdede med en stille styrke.


Maud Grönberger

Maud Grönberger bor på en gård midt i et naturreservat i det sydlige Skåne, hvor hun afholder kurser i hyrdehundetræning. Hun har også skrevet en fremragende bog om hyrdehundes adfærd, og hvordan de trænes: Herdeskolans ABC - Dansa med vallhundar . Selv uden interesse i selve hyrdearbejdet, er det en god bog at få forstand af. Flere af deltagerne udtrykte, at de havde fået større indsigt i deres sheltiers hidtil uforklarlige adfærd.

Man kan se billeder og læse mere om Maud og hendes arbejde på hendes hjemmeside: www.algonet.se/~bc_herd

Breezy på vej rundt om flokken for at vende dem

Billederne på denne side er fra anden gang Breezy er på får. Hun var 10 måneder gammel.

Jeg har skrevet en artikel på engelsk om Breezy's første år med hyrdetræning. Her kan du bl.a. læse en detaljeret beskrivelse af hendes første møde med får. "How I Got Hooked on Herding" blev udgivet i det amerikanske blad Sheltie Pacesetter 2001, og artiklen findes kun på engelsk.