Home   Shetla's Boisterous Breeze viser sin flotte profil
 
NYHEDER
SHETLA-TØSERNE
   BREEZY
   CHAYA
   ETZI
   RINA
   SMARTY
 PENSIONISTER:
   RONJA
   REA
 AFDØDE:
   TOSCA
   TILDA
   LUNA
OM SHETLA
ARTIKLER
IN ENGLISH
Webmaster@shetla
Medlem af Dansk Shetland Sheepdog Klub
Medlem af Dansk Kennel Klub
Medlem af FCI gennem DKK

Hundes beroligende signaler

- at tale med hunde på deres eget sprog

 
Tekst af Nanna Holt Kjær (maj 2000)

En lille historie om mødet med en fremmed hund

Første gang, jeg afprøvede Turid Rugaas' dæmpende signaler, var, da jeg på besøg hos nogle nye venner, der har en hyrdehund af større race. Da jeg trådte ind ad døren til køkkenet, lå hunden i sit hjørne. Ved synet af mig blev den tydeligt anspændt i hele kroppen. Jeg kiggede den i øjnene et sekund, drejede derpå ansigtet lidt til siden og gabte stort og længe. Jeg kiggede så igen hunden i øjnene, og da slikkede den sig hurtigt i mundvigen. Jeg svarede ved at blinke / lukke øjnene tydeligt et par gange og så sænke blikket. Hunden kom derefter logrende hen til mig og lod sig klappe. Vi havde kommunikeret fremragende uden at sige et ord. Dette var første gang jeg afprøvede Turid Rugaas' beroligende signaler på en fremmed hund. Det var en helt fantastisk oplevelse.

Og hvad sagde vi så til hinanden? - Jo, hvis man leger lidt med det, kunne det være sådan her: Hunden stivnede og stirrede på mig = "Jeg føler mig usikker på dig. Hvad vil du? Er du venlig eller hvad?" Jeg svarede ved at dreje blikket væk og gabe, at jeg var venlig og afslappet. Hunden svarede så på det ved at slikke sig i mundvigen = "Det er fint. Jeg vil også gerne være venlig." Jeg blinkede og tog øjnene til mig = "Forstået min ven - jeg er tryg ved dig og vil ikke angribe."

Selvfølgelig var det ikke præcis det, vi sagde til hinanden; men det morer mig lidt at omsætte det til en dialog. I virkeligheden brugte hunden og jeg bare flere signaler for samme ting - at dæmpe hinandens usikkerhed, at signalere venlighed og afslappethed.


De beroligende signaler

Hunde bruger en hel række beroligende signaler i deres kommunikation. Jeg vil her nøjes med at nævne nogle, som jeg har set brugt meget.

At gabe
Det klassiske signal er at gabe. Dette er et tydeligt signal på fred og ingen fare. Dette kan man også bruge for at fortælle ens egen hund, at noget, som den finder foruroligende eller ophidsende, ikke er det.

Viser hunden uro, så undgå at kigge på den eller give den opmærksomhed. Ens eneste egen reaktion skal være at gabe inderligt. Man kan gabe flere gange; faktisk kan man blive ved indtil hunden falder til ro. Et meget nyttigt redskab sammen med Bach's Rescue Remedy i bekæmpelsen af angst for f.eks. høje lyde. Det kræver bare tålmodighed fra vores side, da det kan være nødvendigt at gabe igen og igen.

Hunde kan også finde på at gabe for at få deres mennesker til falde til ro, hvis man f.eks. virker anspændt eller aggressiv i hundens øjne.

At slikke sig i mundvigen
Jeg bruger dette signal meget. F.eks. når jeg går tilbage til min afdækkede hund, og jeg får så godt som altid svar tilbage enten som blinken eller mundvig-slik.

At blinke tydeligt

At dreje øjnene / hovedet / hele kroppen væk fra den man "taler" med
Jo mere man drejer, jo mere dæmpende – dvs. jo mere aggressiv/anspændt synes man modparten virker, og jo mere skal de derfor beroliges.

At gå i en bue / ikke gå direkte mod den anden part
Dette ses i især ved et møde mellem to hunde, der ikke kender hinanden, eller som har et anspændt forhold.

At sagtne farten
- nogle gange helt til slow motion. Et indkald bliver derfor sjældent hurtigt, når ejeren lyder vred.

At snuse i jorden


Turid Rugaas Det er Turid Rugaas, der har skrevet om hundes brug af beroligende signaler. Turid Rugaas arbejder som hundepsykolog / adfærdsterapeut. Hun ejer Hagan Hundeskole i Norge, hvor folk kommer fra nær og fjern for at få hjælp med deres hundes problemer.

Hvis man er interesseret i at lære mere om hundens beroligende signaler, vil jeg anbefale at læse Turid Rugaas bog. Den fåes hos www.canis.no
Man kan læse mere om signaler og Turid Rugaas på www.dempende-signaler.com