Home   Shetla's Boisterous Breeze viser sin flotte profil
 
NYHEDER
SHETLA-TØSERNE
   BREEZY
   CHAYA
   ETZI
   RINA
   SMARTY
 PENSIONISTER:
   RONJA
   REA
 AFDØDE:
   TOSCA
   TILDA
   LUNA
OM SHETLA
ARTIKLER
IN ENGLISH
Webmaster@shetla
Medlem af Dansk Shetland Sheepdog Klub
Medlem af Dansk Kennel Klub
Medlem af FCI gennem DKK
Tricolour head study

Shetland Sheepdogs

- en kort præsentation af racen

 
Tekst og grafik af Nanna Holt Kjær (februar 2003)

Som navnet siger, så er Shetland Sheepdog en lille hyrdehund fra Shetlandsøerne. Sheltie er racens kælenavn. Som de fleste andre hyrdehunderacer er Sheltien hurtig både i opfattelsen og på fødderne. Sheltien er særdeles lærenem og samarbejdsvillig, hvilket gør den ideel til lydighed og agility.

Har du planer om at forøge familien med en Sheltie? Vær først helt sikker på, at det virkelig er den rigtige race for dig. Tager du ud og ser på hvalpe, skal du have et hjerte af sten for at kunne tage hjem igen uden et styks pelsbold i armene.

Walk a team of Shelties through a town and they never fail to find admirers.... and to see a pack of Shelties playing in a sunny field is a truly lovely sight. 

The Misses Herbert (Shelert): The Shetland Sheepdog, 1961Udseende:

Sheltien ligner en mindre udgave af Collien. Ved nærmere eftersyn er der dog nogle forskelle i udseende og temperament. Og de er anerkendt som hver deres egen race.

Den officielle racestandard dikterer, hvordan det ønskes, at Sheltien skal se ud.
Dansk Shetland Sheepdog Klubs hjemmeside kan du finde den danske oversættelse af racens standard illustreret med farvefotos.

Sheltien er 35-40 cm høj over skulderen. Størrelsen kan variere en del. Det er ikke usædvanligt at se Sheltier både over og under normalstørrelse. Idealet er 35,5 cm for tæver og 37 cm for hanner.

Der kan også være betydelig forskel på den engelske og amerikanske type. Amerikanerne er som hovedregel tungere i kropsbygning, og ansigtsudtrykket kan også virke anderledes.

The head and expression was one of the first things that attracted me to the shetland sheepdog and I have endeavoured to maintain it in my own stock, because without it, a sheltie is just not a sheltie. 

Maurice Baker (Shemaur/Ellendale): Shetland Sheepdogs Today, 1988Temperament:

Sheltier er meget kærlige over for deres familie og andre, de har tillid til. Hvis de selv kunne vælge, tror jeg, de ville følge deres ejere overalt og være sammen med dem hvert minut. Heldigvis er det i høj grad muligt at tage sin Sheltie med sig mange steder, fordi Sheltier er små, søde og velopdragne. De er sjældent til besvær eller i vejen.

Den ene store problemadfærd, de har, er deres gøen. De elsker ganske enkelt at give højlydt udtryk for deres mening om stort set alting. (Især når man har en hel flok – Det er i hvert fald min undskyldning).

Sheltier kan være reserverede over for fremmede. Så hvis du ønsker en hund, der gladelig springer i armene på alle mennesker, så er dette ikke racen, du skal vælge; eller du skal i hvert fald vælge din hvalp med omhu. Racens standard, som beskriver hvordan en sheltie ønskes at være, foreskriver at sheltien skal være reserveret men venlig.   

Dogs we have kept in plenty all our lives, of many different breeds, but since we first discovered Shelties sixteen years ago, our love has been constant.

The Misses Herbert (Shelert): The Shetland Sheepdog, 1961Sheltier er ofte forholdsvis følsomme hunde. De kan reagere stærkt på deres menneskers følelser og humør. Denne følsomhed bevirker, at Sheltien kan blive ked af det, hvis dens mennesker råber, græder eller skændes. Hvis man har et godt tillidsfuldt forhold til sin Sheltie, betyder det samtidig også, at Sheltien ofte drager omsorg for sin ejer. Den nærmest forsøger at trøste, når man er ked af det.

Sheltier (og garanteret også andre hunde) har brug for at vide, at de er elsket. Det, de ønsker allermest, er at gøre deres ejere glade og tilfredse. Det er desværre særdeles let at knække en Shelties psyke ved at være for hård. At få Sheltien til at udvikle sig til den glade, tillidsfulde og kærlige hund, som den fra naturens side har anlæg for at blive, opnås ved at bruge træningsmetoder baseret på motivation i form af leg, mad, skæg og ballade sammen med dig, Sheltiens yndlingsperson.

They are charming, gay, happy little people. Their big desire in life is to please you, and very quickly they will adapt themselves to your mood. Be it a day when you are alive and bright and ready for anything, so too will be your Sheltie. If you are feeling a little less alert and happy your dog will fit into your moods - their one desire, as I have said, being to please. 

Margaret Osborne (Shiel): The Shetland Sheepdog, 1977


Pelspleje

De fleste mennesker, jeg møder, tror, at jeg børster mine Sheltier hver dag. Det gør jeg slet ikke. Normalt er det tilstrækkeligt at grundigt gennembørste pelsen hver fjortende dag. Kun i fældeperioder er det en klar fordel at børste hver eller hver anden dag for at undgå, at al den døde pels ender på gulvet. Det er en rigtig god ide at fugte pelsen med en sprayflaske inden og under børstning. Det er godt for pelsen, og så forhindrer samtidig at hårene flyver så meget rundt under børstningen.

En af de ting, jeg går meget op i, er potepleje. Neglene må endelig ikke få lov at være lange, da det får hunden til at gå med vægten bagude på poterne, så den risikerer at belaste leddene. Tæerne skal være krummede og fungere som støddæmpere. Derfor er det også en god ide at klippe evt. overskydende hår under trædepuderne og mellem tæerne, så tæerne ikke bliver spredt og fladet ud.

Hvor meget Sheltien selv er i stand til at slide sine negle, afhænger af hvor meget den rører sig og hvor hårdt underlag, den rører sig på. Mine hunde løber stort set kun på græs og grus i haven og i skoven. Jeg er derfor nødt til at klippe negle ret tit: hver eller hver anden uge.

Sheltien er ret let i forhold til sin størrelse, så den slider ikke sine negle så meget. Potepleje har stor betydning. Hvis du ønsker, at din Sheltie fortsat skal være rask og rørig som ældre, bør du ikke forsømme dens poter.

It was love at first sight - my affair with the Shetland Sheepdog started long ago, when I was a child.... The Sheltie to me has everything - he is the right size, big enough to be hardy and enjoy country walks, but small enough to be tucked under your arm in an emergency - and certainly small enough to sit on your lap.

Margaret Norman (Francehill): The Complete Shetland Sheepdog, 1998


Motion

Mine Sheltier får sammenlagt mindst 2 timers luftetur hver dag. Det er vigtigt at gå tur med sin hund for at den skal være tilfredsstillet og dermed velfungerende. Dette gælder uanset race.

Fordi jeg har en hel flok, sørger de desuden for en god portion motion selv gennem leg i 1800 m2 have. Fangeleg med hurtige retningsskift er noget, der bygger muskler.

I haven spreder jeg også små madstykker (råt kød og fedt, pølse, skinke, ost osv. i tern), så hundene får lejlighed til at motionerer hjernen gennem næsearbejde.

Indlæring og vedligehold af færdigheder til lydighed og agility er naturligvis også en del af mine hundes hverdag.

Se også min artikel om konditionstræning .


Fodring

Siden februar 1999 er mine hunde blevet fodret med rå mad, kaldet BARF. I bund og grund handler det om at forsøge at efterligne den føde, de ville få, hvis de selv fangede byttedyr. Hovedingrediensen er således RÅ kødfulde ben af forskellige slags. Dertil kommer nogle måltider af grønsager, indmad, fisk, hytteost og yoghurt.

På nettet kan man finde masser af information ved at søge på BARF. Jeg fodrer ud fra to bøger af den australske dyrlæge Ian Billinghurst: Give Your Dog a Bone: The Practical Commonsense Way to Feed Dogs and Grow Your Pups with Bones: BARF Programme for Breeding Healthy Dogs and Eliminating Skeletal Disease .
(Ved at klikke på titlerne får du direkte adgang til at købe dem hos Amazon.)

Andre BARF-bøger jeg føler mig tryg ved at anbefale er: The Barf Diet: For Cats and Dogs , Work Wonders: Feed Your Dog Raw Meaty Bones and Raw Meaty Bones: Promote Health (P) Førstnævnte er en nyere af Billinghurst. De to sidstnævnte er skrevet af en anden dyrlæge, som også anbefaler fodring med rå kødfulde ben.

Jeg har alligevel også et par råd angående fuldfoder. Punkt 1: Sheltier skal som hovedregel ikke have så meget mad, som der står på pakkerne. Mine to tricolours er meget aktive og er gode til at holde sig slanke, men alle de andre vi har eller har haft tager kun alt for let på. Det er absolut ikke sundt for en hund at være fed. For Sheltien er det ekstra usundt, da den genetisk er en let og adræt hund med ret spinkel knoglebygning. Punkt 2: Vitamintilskud er efter min mening en god ide, da de begrænsede madmængder medfører færre vitaminer i hvert måltid.

Once having had a Sheltie few people would want any other breed.... They will laugh with you and cry with you, be sympathetic to your moods and be a great companion for many years.

Jan Moody (Janetstown): Shetland Sheepdogs - The Sheltie, 1990Citaterne, der krydrer denne side, er fra bøger skrevet af kendte engelske opdrættere.
Nogle af disse kan du finde i min lille Amazon boghandel.
I min engelske udgave af denne artikel er bogtitlerne under citaterne linket direkte til Amazon. Nemt at finde og købe for mine fælles bogelskere.