Home   Shetla's Boisterous Breeze viser sin flotte profil
 
NYHEDER
SHETLA-TØSERNE
   BREEZY
   CHAYA
   ETZI
   RINA
   SMARTY
 PENSIONISTER:
   RONJA
   REA
 AFDØDE:
   TOSCA
   TILDA
   LUNA
OM SHETLA
ARTIKLER
IN ENGLISH
Webmaster@shetla
Medlem af Dansk Shetland Sheepdog Klub
Medlem af Dansk Kennel Klub
Medlem af FCI gennem DKK

Konditionstræning

med henblik på udstilling, agility og almindeligt velvære

 
Tekst af Nanna Holt Kjær (februar 2000)


Sunde bevægelser

Hvad er sunde bevægelser? Den kendte engelske opdrætter Felicity Rogers, kennel Riverhill, beskriver det således: 'cover the maximum of ground with the minimum of effort.' På dansk taler dommerne om jordvindende skridt.

Grundlaget for sunde bevægelser er selvfølgelig en sund bygning. God skuldervinkling og god længde på overarmen (et svagt punkt hos mange) er forudsætningen for at kunne strække ud fortil. Bagparten skal ligeledes være velvinklet, hvis bagbenene er for lige (stejle kalder udstillingsdommerne det gerne) kan der ikke komme kraft i afskubbet. En anden vigtig ting er ryggen. Sheltien skal være en anelse længere end den er høj, og lænden skal være blødt buet. Alt dette er afgørende for bevægelsesmønsteret, skriver Miss Rogers i sin artikel om sheltiens bevægelser.


Kondition

Hundens kondition betyder også meget for bevægelserne. Selv en velbygget sheltie kan bevæge sig ineffektivt, hvis den ikke er i god kondition. Og en knap så velbygget sheltie kan få bedre bevægelser med optrænede muskler og led (Miss Rogers igen). Ud over det, er det jo også sundere for hunden er være i god kondition - ganske som det er for os andre!


Gåturen

Den daglige gåtur har stor værdi for hunden, men mest som adspredelse. Det er hundens svar på tv, avis, telefon, en god bog eller anden kontakt med omverdenen.

Rent konditionsmæssigt er gåturen ikke altid optimal. De færreste ejere går i et for hunden passende tempo. Problemet er størst hvis hunden går i snor. De fleste hunde kommer til at gå pasgang i stedet for korrekt trav. I pasgang får hunden ikke udført lange skridt og får således ikke lejlighed til at strække ud. Faktisk kan hunde, der næsten altid går i snor, få en afkortet skridtlængde, eftersom de ikke bruger deres muskler korrekt. Hunden bør få lejlighed til at bevæge sig frit og optimalt i både trav og galop flere gange om ugen - allerhelst dagligt.


Opbygge kondition

Decideret at opbygge rigtig god kondition gøres bedst med cykelture. Bruger man sin hund til agility, bør man absolut gøre det. Risikoen for skader er mindre med en hund i god kondition.

Det er vigtigt, at hunden løber i løs line (eller uden line) med frie, uhindrede bevægelser. Underlaget skal helst være rimeligt blødt. Flere kilometer på hårdt underlag slider voldsomt på trædepuderne og sammenstødet med det hårde underlag belaster leddene. Jeg foretrækker grusveje og -stier.

Hård fysisk træning som cykel- og løbeture bør man ikke indlade sig på, før hunden er færdig udvokset - for sheltier vil det som regel sige omkring 10 måneder, men der kan være individuelle forskelle. Hellere vente for længe end starte for tidligt og risikere overbelastning af unge bløde led.


Træningsprogram

Inspireret af Marie Hansson Hallgrens program i hendes bog Mere Agility , bruger jeg intervaltræning, dvs skiftende tempo. Det er vigtigt, at hunden får lejlighed til at løbe i både trav og galop. Det er forskellige muskelgrupper, der bliver brugt. I trav trænes f.eks. de lange rygmuskler kun meget lidt.


Intervaltræning:

START:
1 km trav
1 km let galop
1 km trav
TRÆNET:
1 km trav
1 km let galop
1 km trav
1 km let galop
1 km trav
HÅRDT PUMPET:
1 km trav
1 km let galop
1 km trav
1-2 km hård galop
1 km trav
1 km let galop
1 km trav

Det er meget vigtigt, at hver tur starter langsomt, så musklerne bliver varmet op, og ligeledes at man afslutter i lavt tempo for at geare ned, så musklerne ikke syrer til.

Denne styrketræning udføres omkring hver tredje dag. Det er lige så vigtigt at holde pause, som det er at udføre selve programmet. Musklerne skal have tid til at komme sig, ellers bliver de ikke bedre, så bliver effekten faktisk det stik modsatte.


Alternativ træning

Man kan også bruge svømning som konditions- og muskelopbyggende træning. Det er bare noget sæson-betonet, og det er heller ikke alle sheltier, der kan lide at blive våde. Har man en sheltie, der kan, skal man endelig benytte sig af det. Men den skal altså helt ud og svømme - ikke bare plaske rundt i vandkanten. Jeg kaster pind eller flyde-legetøj langt ud.

For det bedste resultat bør introduktion til svømning ske et sted med roligt vand - uden for mange bølger eller stærk strøm.

For de entusiastiske findes der også hunde-svømmehaller rundt omkring.

Sheltiens glæde for fangeleg med andre sheltier kan også udnyttes. Under denne livlige jagt i høj fart med masser af skarpe sving og temposkift kommer rigtigt mange af hundens forskellige muskelgrupper i brug. Men husk lige opvarmningen først - det gør sheltierne nemlig ikke altid selv i deres iver.Litteratur:

Miss. F.M. Rogers, "Movement in Shelties", Scottish Shetland Sheepdog Club Handbook 1978

Marie Hansson Hallgren, Mera Agility. Jycketryck AB, 1993 (ISBN 91-87652-20-X)
(Findes også oversat til dansk)