Home   Shetla's Boisterous Breeze viser sin flotte profil
 
NYHEDER
SHETLA-TØSERNE
   BREEZY
   CHAYA
   ETZI
   RINA
 PENSIONISTER:
   RONJA
   REA
 AFDØDE:
   TOSCA
   TILDA
   LUNA
OM SHETLA
ARTIKLER
IN ENGLISH
Webmaster@shetla
Medlem af Dansk Shetland Sheepdog Klub
Medlem af Dansk Kennel Klub
Medlem af FCI gennem DKK

Indlæring af fremad

 
Tekst af Nanna Holt Kjær (juli 2001)

Lad mig prøve at beskrive hvordan Tina Chester underviser i fremadsendelse. Jeg har fulgt hendes principper fra starten af med Breezy, og hun forstår fremad meget bedre end mine tidligere agility-hunde.

Tina foretrækker at bruge legetøj, da det stresser hunden mere, men hvis hunden heller vil arbejde for mad, så brug mad (Husk blot at placere maden i/på noget synligt - hunden skal bruge øjnene, ikke næsen). Hunden skal være 100% tændt på at komme hen til den ting I vælger at sende til. Start uden nogle forhindringer. Start hjemme i haven/stuen uden nogle forstyrrelser.

Leg med legetøjet, hids hunden op, du har det og bevæger det, hunden når ikke at få fat i det. Når hunden er helt vild efter at få sit legetøj, så tag fat i dens halsbånd eller pels i nakken. Kast legetøjet et par meter frem. Hunden skal kigge fremad mod legetøjet (ellers må du gøre det om og kaste kortere). Slip så hunden og sig "Fremad" mens du peger med arm nærmest hunden. Hunden skulle nu gerne løbe i fuld fart hen til legetøjet. Så snart hunden tager fat i sit legetøj, skal du huje, juble, hvine og løbe væk fra hunden, så den får travlt med at løbe efter dig med legetøjet. Lav trækkelege med legetøjet. Hvis det er en blød hund, der hurtigt slipper legetøjet, så lad hunden vinde legetøjet. Træk igen og vind selv. Hold hundens begejstring oppe. Gentag det hele. Du ved bedst selv hvor længe din hund kan holde begejstringen - stop før hunden har fået nok!!! Den skal være "sulten" på arbejde/leg til næste gang.

Gradvist øges afstanden. Veksel mellem at kaste tingen ud og at gå ud og lægge den. At lægge tingen: Husk begejstring oppe!!! Når hunden er tændt på sin ting, tager man fat i halsbåndet, går/småløber ud sammen med hunden og lægger sin ting. Hvis hunden ikke kigger interesseret på tingen, så peg på den og sig noget opmuntrende/ophidsende. Hold hele tiden i hunden. Løb tilbage, væk fra tingen. Vend front mod tingen og slip hunden. Leg som ovenfor.

Hav ikke for travlt med at øge afstand eller at have hunden under kontrol ved afsendelsen. Hunden skal løbe lige ud til sin ting i top fart. Ellers er a) afstanden for lang - gør den kortere. b) hunden ikke tændt nok på sin ting - start om med at tænde på tingen.

Det at holde hunden fysisk tænder den meget. Den må gerne kæmpe for at komme fri og hen til sin ting. Sæt ikke for hurtigt kontrol på med en "bliv" kommando.

Når hunden er god til fremadsendelse uden forhindringer, så starter man med ET (!) spring/hopp, og gentager fuldstændig proceduren som før. Gradvist (!) sætter man flere spring på et ad gangen. Brug "back chaining", dvs belønningen ligger efter samme forhindring. Du sætter næste forhindring foran den første, sådan at den nye forhindring bliver det første hunden tager. Håber det er til at forstå?!

I lang lang tid skal man træne med belønning på denne måde (hastværk betaler sig ikke; hunden bliver bare forvirret). Måneder senere (afhængigt af hvor intensivt man træner) kan man så gå over til at sige kommandoen og først kaste legetøjet, når hunden er på vej fremad.

Denne metode har virket upåklageligt for mig. Breezy er langt bedre til fremadsendelse end mine andre.